Tutorial Bekas Pencil (Pencil Case)

Assalamualaikum semua.. saya membelek hard disk yang telah bertahun tidak di buka, terjumpa tutorial ini yang saya lupa untuk masukkan ke dalam website. Ia mudah sahaja untuk jahit, tetapi mampu menjimatkan wang.

 

Pencil Case / Bekas Pensil

Lipat dua kain dan tandakan ukuran 20 cm panjang

 

Ukur panjang 27 cm dan tandakan

 

Potong kain tersebut dan lipatkan bukaan di tengah-tengah. Jahit zip

Selesai menjahit zip.

 Terbalikkan kain dan jahit kedua hujung kiri dan kanan

Lipat bucu membentuk empat segi pada bekas pensil tersebut. Tandakan dengan jarum peniti. Jahit tangan bucu ini.

 

Di hujung satu lagi sebelum mengulangi langkah pertama, jahitkan dahulu tangkai bekas pensil jika anda berminat, dan jahit bucu empat segi sehingga selesai.

Siap sudah!

 

Selamat mencuba!

POLA KEBAYA KELEPET


Assalamualailum..

Setelah beberapa tahun menyepi, baru terajin install applikasi wordpress di handphone 😅. Selama ini rajin benar update blog melalui laptop. Tapi bila terlalu sibuk, laptop juga jarang bersentuh.

Tahun 2017 menjadi trend kembali busana tradisi Kebaya Kelepet di hari lebaran. Mungkin pegaruh dari cerita Mok Cun dan Wan Peah barangkali. Apa pon saya juga menyukai busana tradisi ini sejak dahulu lagi. 

Di kepilkan beberapa contoh dan ukuran untuk membuat kebaya kelepet. Di tegaskan, pola ini diambil dari sumber google (watermark : idzyan ismail). Anda boleh mencuba melakarkan pola di atas kertas terlebih dahulu sebelum memotong kain. Basic pengiraan dan basic melakar amat diperlukan ya.

Anda boleh tularkan ilmu sejengkal ini bersama rakan-rakan anda juga ya.
Terima kasih.
Puan Fizan

www.sew-addict.com